Tuesday, October 03, 2006

Klik hier voor naaien!

In het après-Dutroux tijdperk wekken sommige dingen/foto's een ietwat ongemakkelijk gevoel op bij de lezer. Mijn teergeliefde vriendin Marijke was aan het surfen op 't internet, op zoek naar een kookcursus (wat ik toejuich, laat dat duidelijk zijn). Ik keek over haar schouder mee, en op volgende website sprong de advertentie voor een naaicursus me in het oog. Ik weet niet wat mijn lezers hiervan denken, ik had het er alvast moeilijk mee!

01 10

01 10. Nul één, één nul. Het lijkt wel computertaal, de meest rationele en universele taal op deze aardbol. Helaas voor Tom Barman en de medeorganisatoren van de 1 oktober concerten, is politiek allesbehalve wetenschap.
Barman noemde zijn initiatief ‘een overdonderend succes’. Als we naar de naakte cijfers kijken moeten we de frontman van dEUS gelijk geven. 105 000 mensen genoten in Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi van gratis optredens door de beau monde van de Belgische culturele scene. Dat is, rekening houdende met het hondenweer, veel volk.
Of Barman erin geslaagd is zijn maatschappelijke boodschap van verdraagzaamheid over te brengen op de Vlaamse bevolking, zal echter pas op zondag 8 oktober blijken. Want laten we wel wezen, hoewel Barman en Co er vooraf op bleven hameren dat het concert vooral vóór, niet tégen iets was, is 01 10 in de eerste plaats in het leven geroepen om het electorale succes van Vlaams Belang te stoppen. Daar had Barman aan moeten denken voor hij een scheldtirade aan het adres van Vlaams Belang afstak op de main stage van Rock Werchter 2006. Toen deed de zanger een weinig verbloemende emotionele oproep ‘tegen extremisme en tegen extreemrechts’.
Ondanks de lauwe reacties vanuit politieke hoek gingen de organisatoren onvermoeibaar door met het plannen van hun initiatief. Onder meer Patrick Janssens, als zittend burgemeester van Antwerpen straks sowieso in de spotlights, zag 01 10 niet graag zijn verkiezingscampagne verstoren. Hij vreest dat de concerten een averechts effect zullen sorteren.
Een veel gehoord antwoord van het muzikantenkorps op de kritiek is: baat het niet, dan schaadt het niet. ‘We spelen toch maar wat muziek, meneer’. Daar is echter lang niet iedereen het mee eens. Het verleden heeft ons namelijk met de regelmaat van de klok duidelijk gemaakt dat Jan Met De Pet stemadvies niet erg weet te appreciëren. De Vlaamse burger laat zich in het stemhokje, achter het rode gordijntje, niet bevelen, hoe graag sommigen dat ook anders zouden willen zien. Een gratis streepje muziek meepikken, dat wel, maar voor wie we stemmen, dat beslissen we toch maar liever zelf, meneer Barman.
Met zijn concerten voedt Barman daarenboven de polarisering binnen de Vlaamse maatschappij. En laat dat nu net koren op de molen zijn van Vlaams Belang, een partij die teert op de grote verdeeldheid in Vlaanderen. Hoe meer hun kiezers worden geviseerd en gestigmatiseerd, des te meer kunnen De Winter en de zijnn zich verontwaardigd voordoen over de onheuse behandeling die hen alweer te beurt valt. Zij spelen al jaren de rol van Calimero in de Wetstraat, en ze zijn er dan ook – il faut qu’on le dise - erg bedreven in. Vlaams Belangers houden van de slachtofferrol, het is hun thuis, hun habitat. En Barman heeft hen, ongewild, een extra troefkaart aangereikt, precies een week voor de verkiezingen.
Zondag zullen we zien of 0110 een goed plan was en Vlaanderen wakker geschud heeft. Ik houd alvast mijn hart vast.