Monday, August 28, 2006

Ernesto

Ernesto.
Het klinkt als een gezellig Spaans restaurantje maar dat is het helaas niet. Ernesto is de recentste orkaandreiging in the US. The weatherchannel, dat zich 24 op 24 bezig houdt met het weer, houdt deze orkaan in de gaten. Het feit dat de lancering van de shuttle Atlantis, die we zo graag hadden bijgewoond, is uitgesteld heeft enerzijds te maken met een blikseminslag op het lanceringspad, en anderzijds met de orkaan. NASA is erg voorzichtig geworden.
Wij bevinden ons momenteel in Sarasota, Florida aan de kust van de Golf van Mexico. Twee van de vier computermodellen die de bewegingen van de orkaan trachten te voorspellen, geven aan dat de orkaan deze streek het hardst zal treffen (zie: http://www.wunderground.com/tropical/tracking/at200605.html). Het probleem met computermodellen is echter dat ze niet altijd accuraat zijn. Orkanen, zo leert het verleden ons, laten zich niet voorspellen. Zelden heeft een simulatie het bij het rechte eind gehad. Als je je in Florida bevindt, zoals wij, dan kan je in feite niet aan de orkaan ontsnappen. De grootte van deze tropical storm kan je op deze sattelietfoto goed zien en vergelijken met de breedte van Florida:

Deze orkaan zou wel "slechts" een orkaan van eerste categorie worden op het moment dat hij voet aan wal zet. De mensen hier maken zich ogenschijnlijk niet echt ongerust. Toen onze gastheer zijn vader inlichtte dat Ernesto Sarasota zou kunnen raken, haalde die schijnbaar ongeinteresseerd de schouders op, en vroeg me hoe onze trip tot dusver verlopen was. Mensen kennen "the drill" hier. Iedereen kent de procedure. Onze gastheer kan zijn huis op tien minuten orkaanveilig maken. Misschien zitten we de orkaan hier wel uit... we houden u op de hoogte. Maak u geen zorgen!

1 Comments:

Anonymous yoko said...

Net het vrt-nieuws gezien, kwas toch een beetje bezorgd na het "nieuws" over ernesto, dus kwamk maar is ff checke of er nog info is gepost de laatste 24u :) Voorlopig benk ff gerustgesteld, maar hou marijke toch maar goe vast als de wind begint op te komen, want tis een fragiel kind he ;) en ik kijk uit naar de borsthaarupdates ;)

8:15 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home