Monday, August 07, 2006

Gun Control

Het moest er ooit van komen op deze blog: kritiek op de wapenpolitiek in Amerika. In the US mag iedereen - behalve veroordeelde misdadigers - een wapen bezitten. De achterliggende argumentatie is dat dit het geweld indijkt: "als iedereen een wapen heeft, zal men het zijne niet zo snel gebruiken". Hoewel het verleden getoond heeft dat deze redenering niet klopt, weigert Amerika ervan af te stappen. Ondermeer omwille van de ijzersterke, machtige lobby van de NRA (National Rifle Association) mag men ook nu nog een wapen onder het kussen leggen. De meest gehoorde onwaarheid over dit wapenbezit is "dat het in de grondwet geschreven staat". Dat klopt niet. Meer zelfs: elke zaak die the NRA - op basis van the First Amendment - heeft ingespannen in the Supreme Court, heeft het verloren. Het eerste amendement van The Bill of Rights zegt namelijk helemaal niet dat individuen wapens mogen bezitten.

De reden dat ik deze post nu publiceer, is een verhaal dat ik hoorde over een meisje dat school liep in dezelfde universiteit als Marijke. Dit meisje, van Aziatische afkomst, was net afgestudeerd en was zich in het appartement van haar vriend aan het klaarmaken voor de officiele proclamatie. Haar zus, die speciaal was overgevlogen uit Azie, was bij haar. Nadat zij zich hadden uitgedost, ging haar vriend in de badkamer. Hij nam een douche, legde zijn haar goed, en hoorde een geweerschot. Hij snelde naar de woonkamer waar hij de zus van zijn vriendin dood zag liggen op de grond. Ze hadden zijn pistool gevonden - dat geladen was! - en hadden aan mekaar getoond hoe zo'n ding werkt. Op een gegeven moment ging het ding af, terwijl het meisje het pistool in haar hand had, en doodde haar zus. Een tragedie. Het meisje heeft jaren doorgebracht in de cel, beschuldigd van moord.

Een bordje dat de gevoeligheid rond wapenbezit- en de vreemde trots van wapenbezitters - perfect weergeeft

4 Comments:

Anonymous Tinneke said...

Een job in de journalistiek Kristof!!! Neem da maar aan van deze blogfan. Een nieuwe Thomas Siffer is geboren. kKijk al uit naar et volgende weetje. En zoals de actrice uit diej nieuwe huurfilm hier zou zeggen: "feed me, feed me"
Slepel Amerikaantjes

11:58 PM  
Blogger Kristof said...

merci eh Tinneke ;) Ik zal u verder voeden, wees gerust!

5:21 PM  
Blogger Najib Amhali said...

naughty boy !!

10:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bedankt voor dit mooie blog, heb ik de eer om mijn blog van SCHOEN te bezoeken :

http://schoen-shoe.blogspot.com

5:40 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home