Thursday, August 03, 2006

Realtime USA

We zitten hier in Richland Center, de op een na armste county van heel Wisconsin (ook niet meteen de rijkste staat van de US) en dat zie je. The other day ging ik samen met Norbert (onze gastheer)oud ijzer wegvoeren naar een Junk Yard. Wat ik daar te zien kreeg was van een andere wereld. Twee oude mensen in een smerige saloped zaten op een stoeltje een pijp te roken met een vliegenmepper in de hand.
En het gaat de slechte kant uit met deze county; meer en meer mensen glijden af naar een status van totale armoede. Wat ooit grote boerderijen waren, zijn nu leegstaande ruines. Wat ooit mooie stroken land waren, is nu de setting voor een troep stacaravans. Marijkes "mentor" Henk heeft ons meegenomen op een tour door de streek om ons te tonen hoe arme mensen wonen in Amerika. Trailerparken zonder water of riool, schrijnend. Kleine huisjes waarin een familie met vier kinderen moet zien te overleven.
En toch... Ondanks de toenemende armoede (door het dramatisch slechte economie-beleid van de regering Bush)blijft Richland Center niet stom. Groepjes vrijwilligers proberen het lot van arme mensen te verbeteren. Zo is er de Neighborhood Construction Community: arme mensen bouwen in groep een aantal huizen zelf met de logistieke hulp van timmermannen en bouwvakkers. Pas als alle huizen af zijn mogen ze verhuizen. Dit zorgt niet enkel voor erg mooie en betaalbare huizen, maar ook voor een hechte band tussen enerzijds de arme mensen onderling, maar ook tussen de gemeenschap en deze groep - voormalige - outcasts.

Een foto van het trailerpark

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home