Thursday, August 17, 2006

Memphis round-up

"Then I'm walking in memphis
I'm walking with my feet ten feet off of Beale
...
I saw the ghost of Elvis on union avenue
followed him up through the gates of Graceland
and i watched him walk right through..."


Het wereldberoemde nummer van Marc Cohn (nog bekender in de versie van Bruce Springsteen) heeft voor ons veel meer diepgang gekregen. We hebben op Beale Street gelopen, op Union avenue. We hebben het standbeeld van W.C. Handy gezien, hebben Graceland bezocht,...
Memphis is absoluut een aanrader voor zij die van geschiedenis houden, en dan vooral muziekliefhebbers. Hoewel ikzelf niet meteen een fan ben van elvis, of van Blues, heb ik me geweldig geamuseerd in deze stad. Om mijn enthousiasme over te brengen op mijn trouwe bezoekers, ga ik een van de jeugdboekenreeksen imiteren die ik vorger als kind altijd las, en waarvan ik de titel vergeten ben. Zij hadden zo'n deel dat heette: 'Wist je dat?'. Ik was eraan verslingerd, en wilde elk stukje tekst in die boeken gelezen hebben.

Dus, beste bezoeker, in de hoop dat ook jij elke letter van mijn tekst zal willen lezen:
wist je dat....
* Memphis wordt vernoemd in meer dan 400 nummers. Dat is een record. Geen stad op deze aardbol is meer bezongen dan deze stad. De meeste zangers die nu gelijk geschakeld worden met Memphis zijn hun carriere ooit begonnen in Beale Street, de meest levendige straat in het Zuiden van Amerika.

* het gebouw dat in de film "Walk the Line", over het leven van Johnny Cash, wordt getoond als zijnde Sun Studios in feite niet de echte Sun Studios is, maar een winkeltje?

* Elvis Presley zijn eerste plaat niet gratis kreeg toen hij deze had opgenomen in Sun studios? Hij moest zelf een exemplaar kopen in een lokale record store genaamd Poplar records.

* Elvis geregeld iets ging eten in het Arcade restaurant en dat hij daar vaak een Fried Peanutbutter and banana sandwich at. Wij hebben aan zijn vaste tafel gezeten, maar de sandwich hebben we niet aangedurfd.

* de derde grootste pyramide ter wereld in memphis staat? En dat is niet eens het meeste spectaculaire feit: de gigantische driehoek en voormalige uitvalsbasis van de Memphis Grizzlies (basket) is gebouwd op drijfzand en zakte langzaam maar zeker weg. als je goed kijkt op volgende foto kan je zien dat het gebouw overhelt in de richting van de rivier.

* Memphis ook erg vaak voorkomt in films. Het Arcade restaurant, Graceland, beale Street worden vaak gebruikt als setting. Ook het bekende Ernestine and Hazel's dient vaak als achtergrond voor een Hollywood motion picture (denk aan Elizabethtown met orlando Bloom, om het recenste voorbeeld te noemen). Toevallig waren ze ook de voorbije dagen bezig met opnames.

* Martin Luther King (doctor voor de vrienden) in memphis werd vermoord toen hij in het Lorraine motel verbleef met zijn vrienden. Hij was er om zwarte arbeiders te helpen in hun emancipatiestrijd. Het Civil Rights Museum is met voorsprong het meeste interessante museum dat we al bezocht hebben. De vrouw die jullie in de voorgrond van deze foto zien zitten protesteert al zeventien jaar lang tegen het bestaan het museum, omdat deze volgens haar de arme zwarten heeft gedwongen te verhuizen uit een zwarte buurt. Zij zit al 17 jaar elke dag op datzelfde stoeltje.


Zoals jullie merken zijn Marijke en ik danig onder indruk van memphis.
Bij de weg: we hebben een filmpje geschoten wijlens het wandelen op Beale Street. Een dezer zullen wij dit waarschijnlijk online gooien voor Big ben ;)
Morgen trekken we zoals gezegd met de Amtrak trein naar New Olreans: ik hou mijn hart vast. Please bear with us.

5 Comments:

Blogger kastelke said...

'k Zou nooit gedacht hebben dat Memphis zo vaak in een lied voorkwam. Je zou denken dat het New York is. Niet dus! Weeral wat bijgeleerd!

8:22 AM  
Blogger Kristof said...

That's what we're here for ;)

12:25 PM  
Anonymous BB said...

Memphis, Memphis, forget about Memphis...

Kristof is gewoon zijn tijd vooruit en verdient zijn plaats als nieuwste modepaus! Want wat schrijft een vooraanstaande nieuwsbrief onlangs? Lees ( http://www.6minutes.net/update/magazineNL.htm#mode )en huiver bij zoveel inzicht in de meest recente pret-a-porter...


P.S.: I want those pictures...

5:15 PM  
Blogger jmgorman said...

Hey, y'all, looks like New Orleans is great fun. Here's a picture from your last night in Memphis. http://static.flickr.com/69/218405462_a42bc699e0_m.jpg

4:18 PM  
Blogger Kristof said...

Hey Josh. Sorry, didn't notice your comment ;) We're having a great trip. At the moment we're in Sarasota, where Ernesto might pass, so we're getting ready to leave. Great pic!
Mail us soon!

3:29 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home