Wednesday, July 12, 2006

ZZ Flop

Materazzi houdt Zidane vast tijdens een stilstaande fase: een moment als zovelen. Zidane mompelt iets, Materazzi zegt iets terug. Dan knapt er iets bij de Franse wereldster. Hij draait zich om en velt de boomlange verdediger met een schandalige kopstoot.
Zizou, ZZ Top, Le Grand Bleu. Geen speler die vlak voor de laatste partij uit zijn carrière zo bewierookt werd in de internationale pers als Zinedine Zidane. Zidane was Frankrijk, Frankrijk was Zidane. Ontelbaar zijn de compilatiefilmpjes op het internet van wonderschone acties van de kale tovenaar. Geen speler die in dit tijdperk de toeschouwers zo verwend heeft als hij. De verwachtingen waren, zo vlak voor de negende juli, dan ook erg hoog gespannen in zijn vaderland, maar ook ver daarbuiten. De Franse nummer tien moest en zou Frankrijk de wereldtitel en zichzelf een apotheose op zijn fantastische loopbaan schenken. Italië was het laatste elftal dat symbolisch door de knieën moest voor het genie.
Aanvankelijk zag het er naar uit dat Zidane zijn plaats tussen de sterren in schoonheid zou gaan claimen. Een strafschop binnenstiften tijdens de finale van het WK: een mooier bewijs van buitenaardse klasse en lef kan iemand niet leveren. Het deed denken aan de fantastische runs van Maradona, de geniale toetsen van Pélé. Ook ondergetekende gaf hem, toen al, een staande ovatie.
Maar dan achtte Marco Materazzi zijn moment gekomen. Materazzi - een 33-jarige beenharde verdediger van Inter Milan - staat in Italië gekend als "De Leeuw", deels omwille van een tatoeage op zijn linkeronderarm, deels omwille van zijn speelstijl. Het is van de legendarische Vinnie Jones geleden dat nog een speler op de Europese velden rondwaarde die van spelers blesseren zo'n kunstig gegeven maakte. De doodschoppen, ellbogen en andere waanzinnige aanslagen van Materazzi op Europa's grootste sterren zijn bijna niet meer te tellen. Inzaghi, Shevsjenko, Sorin,.... Allemaal moesten ze al onder het mes van Marco, die vaker geschorst is dan dat hij speelt.
En toch. Tijdens de finale had Materazzi zich vooral positief getoond. Hij had geprobeerd zijn voetje terug te trekken toen Malouda het Italiaanse strafschopgebied binnendrong, viel op omwille van zijn sobere verdedigende werk aan de zijde van Cannavaro, én scoorde de voor Italianen memorabele gelijkmaker. Niets deed vermoeden dat deze Materazzi de val van een God zou inleiden.
Het was immers een belediging van Materazzi die Zidane door het lint deed gaan. Luttele minuten - letterlijk! - voor het einde van zijn carrière, slaat Zidane het imago stuk dat de pers voor hem heeft opgebouwd: als geïmmigreerde Algerijn was hij het perfecte voorbeeld van inburgering voor de allochtone Franse jeugd. Het feit dat Zidane enkele jaren voordien al smerig op de rug van een Arabier was gaan staan (tijdens Frankrijk - Sadui-Arabië) was netjes onder de mat geveegd, dit alles om hem in het rijtje van grootheden zoals Pélé en Maradonna te duwen (waar hij voetbaltechnisch ook thuishoort). Helaas werkte Zidane zélf niet mee aan dit scenario. Hij "koos ervoor" om Materazzi te vellen met een genadeloze kopstoot.
Als een speler uit de lagere reeksen zijn tegenstrever bedenkt met een kopstoot, kan hij - terecht! - rekenen op een schorsing van verscheidene maanden tot jaren (als hij een recidivist is, zoals Zidane!). Ook zal hij worden uitgespuwd door medespelers en club. Immers, zo'n acties horen niet thuis op een voetbalveld. Zidane zal hetzelfde lot niet ondergaan. Hij zal hoogstens pro forma geschorst worden, en zal niet weggehoond worden door het voetbaluniversum. In tegendeel. Ik voorspel dat Marco Materazzi de zwarte piet zal doorgespeeld krijgen, om Zidane te redden. De pers heeft the Materazzi blame game al in gang gezet.
Mysterie alom: wat heeft de Italiaanse verdediger gezegd? De Engelse Tabloid "The Sun" schakelde liplezers in om Materazzi's precieze woorden te kunnen onderscheiden. Maar eigenlijk hoeven we niet eens te weten wat Materazzi juist gezegd heeft. "Hoerenzoon", "Je zus is een hoer", "terrorist",... Natuurlijk zijn dit wansmakelijke uitroepingen, maar een topspeler als Zidane, die al zo lang meedraait in het internationale voetbalcircuit, heeft zulke beledigingen waarschijnlijk al duizenden keren gehoord. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de FIFA een onderzoek instelt tegen het trashtalken - dat stilaan tot de psychologie van het voetbal is gaan horen - van Materazzi. Ook de wereldvoetbaldbond probeert blijkbaar Zidanes status te redden. Hoe anders kan je het feit verklaren dat Zidane tot beste speler van het tornooi werd verkozen, ondanks zijn kopstoot? Zelfs president Chirac koos ervoor om Zidane daags na de finale te complimenteren met zijn prestaties en met geen woord te reppen over het voorval. Hij noemde Zidane zelfs erg hypocriet een genie. Frankrijk wil zijn held niet zomaar opgeven. En - als je ziet hoe de ooit verguisde Maradona op het WK aanbeden werd als een God - gok ik erop dat ook het publiek er waarschijnlijk voor zal kiezen om dit voorval selectief te vergeten.
Of: Hoe Goden Toch Altijd Iets Meer Mogen.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

10:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

4:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

10:39 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home