Monday, September 11, 2006

5 jaar 9/11.... maar geen Memorial

Het is nu 5 jaar geleden dat terroristen twee vliegtuigen in de WTC-torens stuurden en duizenden de dood inzonden. 5 lange jaren, maar voor wie Ground Zero bezoekt lijkt het minder lang geleden. Hoewel er vlak na de aanslagen met krachtige rethoriek een snelle heropbouw werd beloofd, is een gapend gat het enige wat bezoekers vandaag de dag te zien krijgen (waar op dit moment alle namen van de overledenen worden voorgelezen: emotioneel). Burgemeester Michael Bloomberg, hoewel razend populair in New York, wordt door de buitenwereld vaak met de vinger gewezen. Er zijn verschillende redenen waarom de heropbouw op Ground Zero zo verschrikkellijk traag gaat. Ground Zero is niet zomaar een project: de ogen van de wereld zijn erop gericht en iedereen wil zijn zegje doen. Families van nabestaanden willen een gigantisch memorial opdat de wereld niet zou vergeten. Bepaalde economisten willen kantoorruimte om het verlies van de miljoenen viekante meters op 9/11 goed te maken. Anderen, ervan overtuigd dat Lower Manhattan bedoeld is om te leven, willen appartementen. Vele mensen willen dan ook hun stempel drukken op de site. Maar de vraag voor de buitenwereld is: wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor de herobouw?
Eerst en vooral heeft burgemeester Bloomberg, hoe graag hij en zijn "buddy" doctoroff dat ook anders zouden willen zien, geen enkele jurisdictie op het stuk land waar vroeger de WTC-torens opstonden. De Stad New York heeft niets te zeggen. Dat gedeelte van Lower manhattan is namelijk sinds mensenheugnis in handen van de Port Authorities, de havenautoriteiten (waarvan Gouverneur Pataki de helft bezit). Zij hebben op hun beurt de gebouwen die op Ground Zero stonden verhuurd aan Larry Silverstein, een ontwikkelaar, in juli 2001, slechts enkele maanden voor 9/11. Het is Silverstein, en Silverstein alleen, die na de aanslagen kon beslissen wat er moest gebeuren op de site. En Silverstein was zich bewust van de zware taak die hem wachtte. Vergadering werden belegd, de nabestaanden werden geraadpleegd, fondsen werden gezocht. Uiteindelijk schreef Silverstein een westrijd uit. Verschillende vooraanstaande architecten moesten een ontwerp insturen en een jury van kenners zou er het beste uitpikken. Als winnaar kwam Libeskind uit de bus, die een cirkel van vijf gebouwen voorstelde met als belangrijkste gebouw de Freedom Tower van 1776 (het jaar van de onafhankelijkheidsverklaring) feet hoog . Vandaag is die toren het enige dat nog van Libeskinds plan overeind is gebleven. Silverstein heeft de architect al zijn macht ontnomen en heeft het plan aangepast. Helaas beschikt Silverstein niet over voldoende fondsen: als ontwikkelaar moet hij hopen op voldoende verhuur van kantoren. Dat is net waar het schoentje wringt. Op dit moment is er een gebouw dat op Ground Zero werd gezet. Een skyscraper van "slechts" 50 verdiepingen. Op dit moment staat het gebouw half leeg. Silverstein krijgt het niet verhuurd. Daarom wacht Silverstein op overheidssteun om het project te financieren. Hij vreest het failliet. Immers, het World Trade Center, stond ook tientallen jaren bijna leeg voor het een symbool van het kapitalisme werd. Silverstein heeft echter zulk een slecht imago dat het politieke zelfmoord zou zijn hem te steunen. De enige optie die de ontwikkelaar had, was een deel van zijn macht af te staan in ruil voor geld. Dat is wat de voorbije maanden is gebeurd. Hopelijk zal het nu vooruit gaan. Een gat is niet wat New York verdient.
(wie wil nalezen wat IK vind dat er met de site moet gebeuren: http://mindspinnerdagboek.blogspot.com/2006/01/911-memorial.html )

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home